山梨大学看護学会誌 第5巻1号 025-030(2006)
<原著>
妊娠中期の栄養摂取と体重増加の関係
山本 由紀,中村美知子
要 旨
妊娠中期の妊婦の体重増加(体重,BMI,体脂肪量,体水分量)と栄養摂取状況を調査し,妊娠中期における健全な体重増加のための食事摂取方法について検討した。その結果,1)妊娠中期の体重増加の影響は,体脂肪増加量が体水分増加量よりも大きかった。2)体重増加は摂取エネルギー,たんぱく質,脂質,水分,食塩の摂取量との関係が強かった。3)1日の食事摂取基準(厚生労働省,2005)と比較するとエネルギー摂取量が不足し,その摂取割合では脂質が多く炭水化物が少ない,脂質中の飽和脂肪酸の割合が多いという傾向があった。妊娠中期の健全な体重増加のためには,適切な栄養バランスになるよう十分にたんぱく質を摂取すること,脂質を控えるかわりに炭水化物を増やすこと,脂質摂取方法においては飽和脂肪酸の多い肉類,加工食品の摂取量を減らし多価不飽和脂肪酸の多い魚や豆類を増やすこと等に注意した栄養指導が必要である。
キーワード 妊娠中期,体重増加,食事,栄養摂取
Correlation between Dietary Intake and Weight Gain in the 2nd Trimester of Pregnancy
YAMAMOTO Yuki, NAKAMURA Michiko
This study investigated weight gain, including total weight, BMI, total body fat, total body water as well as dietary intake and nutritional status to describe the ideal diet in the 2nd trimester of pregnancy. The results indicate that 1) Weight gain was affected by total body fat more than total body water in the 2nd trimester. 2) Weight gain was related to the intake quantity of energy, protein, fat, water, and salt. 3) Compared with the guidelines of daily dietary recommendations, the subjects had diets low in caloric intake, and carbohydrates, but high in fat and saturated fatty acid. For healthy weight gain and appropriate nutritional balance in the 2nd trimester of pregnancy, these results recommended a diet rich in protein and carbohydrates and low in fat. In addition, a diet high in saturated fat like meat and processed foods should be decreased, while increasing a diet rich in polyunsaturated fatty acid like fish and beans.
Key Words Pregnant Women(2nd Trimester Pregnancy), Weight Gain, Dietary Intakes
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