山梨医科大学紀要 第17巻,042-047(2000)

精神負荷に対するグレープフルーツの香りの効果

村松 仁,森 千鶴,永澤悦伸,福澤 等

 近年,香りの人体へ及ぼす影響について検討した研究により,様々な効果があることが明らかとなってきている。その中に不安の軽減やストレス軽減などの精神面への効果がある。この精神面に対する効果を精神看護に応用することは,精神看護の幅を広げることにつながり,非常に意義深いことと考える。今回はその基礎的なデータを収集する目的で,精神的ストレスがある状態でグレープフルーツの香りを提示した場合,どのような影響が起こるのかを実験により検証した。その結果,グレープフルーツの香りには,心理指標において状態不安を軽減し,覚醒水準を上昇させる傾向があり,リラクゼーションに応用できる可能性があることが示唆された。

キーワード:精神負荷,グレープフルーツ,リラックス,覚醒度



Effect of smell of grapefruit on mental task

Hitoshi MURAMATSU, Chizuru MORI,
Yoshinobu NAGASAWA and Hitoshi FUKUZAWA

Recently, the effect of physiological aspects of smell has been advanced. Previous studies show that, there is a reduction of anxiety and stress, etc. It is very important to apply the effect of physiological aspects of smell to psychiatric nursing. This time,the experiment was carried out in order to collect basic data. This study examined the effect of smell of grapefruit to human who received mental task. And, psychological index (STAI) and physiological aspect (electroencephalogram) were used to judge effect of the smell of grapefruit on mental task.
The results suggested that smell of grapefruit relieved the state of anxiety in the psychological index, and that the arousal level tended to rise. The smell of grapefruit may be able to applied relaxation.

Key word : mental task, grapefruit, relaxation, and vigilance


論文PDFファイル (52KB) はここをクリックしてください
Full Text PDF File (52KB)




目次・Contentsに戻る