山梨大学看護学会誌 第4巻2号 033-040(2006)

<原著>
健康生活に役立つ飲用水の検討
―各種飲用水における抗酸化作用の実験研究から―

土屋 紀子

<要 旨>
 日本人は長寿大国となり食文化の習慣と健康との関連因子に関心を寄せる研究者も多い。日常多くの国民が共通して摂取する飲食物は何か。その一つに,日本人の緑茶を飲む習慣が浮上している。長寿要因に寄与しているか注目されてきた。身体に必要な一日の水分量は1500ml から2000ml であるが,成人期の大多数は緑茶からの水分補給をしているからである。
 今回の実験研究の目的は日常の飲用水の抗酸化作用効力の検討である。健康飲用水として検証されている北米人伝統の飲用水クランベリージュースを対象に,日本の緑茶や中国のウーロン茶を含めた9 種類について比較検討を行った。その結果,クランベリージュースが最も優れていたが,緑茶やウーロン茶などの茶類においても,その効用を認められ日常の健康飲用水として確認できた。

キーワード:緑茶,ウーロン茶,クランベリージュース,海洋深層水,抗酸化作用



Anti-oxidant Effects of Popular Drinks: A Health Promotion Analysis

TSUCHIYA Noriko

 Recent research into the reasons for the high life expectancy among Japanese has pointed to their dietary culture and life style. A diet high in vegetable, water and green tea is common among most Japanese. The human body requires 1500ml to 2000ml of water daily, and the Japanese habitually take in this volume from the form of tea.
 The aim of this study has been to investigate the healthful antioxidant effects of popular water-based drinks. Three elements of the anti-oxidation were analyzed: resistance against free radicals, oxidation products, and hydrogen peroxide products.
 The result showed that two type of cranberry juice wee effective. However, Japanese and Chinese teas were also verified as having highly antioxidant activities. Japanese will be practicing good health promotion by drinking at least 5 cups of green tea daily.

Key Words:Green Tea, Chinese Tea, Cranberry Juice, Deep Ocean Water, Anti- oxidation


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