山梨医科大学紀要 第18巻,083-087(2001)

高齢循環器疾患患者の栄養摂取バランスと
血中脂質・脂肪酸組成の特徴

西田頼子,中村美知子,伊達久美子,西田文子,
川端輝江,小森貞嘉

要旨
 食生活が多様化・欧米化している昨今,その大きな変化は脂質摂取量の増加である。この変化は,若年者だけでなく,高齢者においても同様であり,脂質摂取増加は血清脂質を上昇させ,循環器疾患のリスクファクターとなる。高齢循環器疾患患者の栄養摂取バランスと血清脂質・脂肪酸組成の特徴を明らかにすることを目的に調査を行った。外来通院中の60歳以上の循環器疾患患者20名(以下,高齢群)と健康な大学生16名(以下,青年群)を対象とした。さらに高齢群は,血清総コレステロール値により2群(220r/dl以上:H群,220r/dl未満:L群)に分け,検討した。H群では脂質組成からみた摂取バランスが悪く,血清脂質・脂肪酸値が高かった。高齢循環器疾患患者の食事はn-6系脂肪酸摂取量が少なく,摂取n-6/n-3比が日本人の平均摂取量よりも,低い傾向にあることがわかった。摂取と血中成分の関係では,H群にコレステロールとn-6/n-3比について相関が認められた。

キーワード:高齢循環器疾患患者,栄養摂取バランス,血清脂肪酸組成,n-6系脂肪酸,n-3系脂肪酸



Nutritional Intake Constitution and Serum Lipid, Fatty Acids Constitution in Elderly Patients
with Cardiovascular Disease

Yoriko NISHIDA, Michiko NAKAMURA, Kumiko DATE, Fumiko NISHIDA,
Terue KAWABATA and Sadayoshi KOMORI

 In recent years,our eating habits have diversified and westernized.Fat intake has increased.This change has happened not only among young people but also among the old.The higher fat intake raises the serum lipid constitution in the blood and this is one of the risk factors for cardiovascular disease.The purpose of this study is to clarify the nutritional intake constitution and the serum lipid elements and fatty acids constitation in elderly patients with cardiovascular disease.The subjects in this study were 20 elderly patients with cardiovascular disease (elderly group) and 16 healthy students (young group).The elderly group was classified into two smaller groups according to the serum total-cholesterol level (220mg/dl or more:H group,less than 220mg/dl:L group),and the results of these two groups were compared.The nutritional intake breakdown of the H group was poor as regards the fatty acid ratio and the serum fatty acid ratio.In elderly cardiovascular disease patients,the n-6 -polyunsaturated fatty acid intake was low and the n-6/n-3 intake ratio was low compaved with the average Japanese intake.The H group showed a correlation in respect of the intake and blood element of cholesterol and the n-6/n-3 ratio.



論文PDFファイル (35KB) はここをクリックしてください
Full Text PDF File (35KB)




目次・Contentsに戻る